Dimecres, 19 de Juny de 2024
formació FMC
calendari
Mes Any
Dl
Dt
Dc
Dj
Dv
Ds
Dg
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
       
 
 
 
 
EM VULL INSCRIURE

 

CURS PRESENCIAL
Salut mental i emocional juvenil. Detecció, formació i intervenció


Presentació
Des de fa anys, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) manifesta la necessitat d’actuar en la salut mental i emocional de la població. Per les característiques de la seva etapa evolutiva, el col·lectiu juvenil és un dels més vulnerables. A Catalunya, s’estima que entre el 10 i el 20% dels adolescents pateixen algun trastorn mental i el suïcidi ja és la primera causa de mort entre les persones joves. Malauradament, la crisi sanitària i social de la COVID-19 i les seves nombroses conseqüències com ara la situació de confinament, l’aïllament social, la pèrdua de persones estimades, els esdeveniments traumàtics viscuts, la pèrdua de rutines i l’estrès psicosocial experimentats han provocat un empitjorament generalitzat en aquest àmbit de la salut.

 

Encara que la problemàtica sigui preocupant i reclami d’una intervenció immediata i efectiva, el col·lectiu juvenil té diferents punts forts que poden ajudar a millorar la situació. Sabem que tenim la capacitat d’afrontar amb èxit situacions desfavorables i volem dotar als i les professionals de les eines per ajudar en la recuperació, l’adaptació i desenvolupament favorable davant de circumstàncies adverses.

 

La Federació de Municipis de Catalunya, a través dels i les professionals amb els que treballa, també ha detectat un empitjorament en el malestar mental i emocional de les persones joves. Des de la Federació es considera imperatiu seguir impulsant polítiques i accions que tinguin la capacitat de prevenir, protegir i promoure la vida saludable en aquest àmbit tal com ho fa en la salut física, afectiva, sexual i reproductiva. Podem afirmar que la Federació s’implica en la salut de les persones joves, i té ganes de fer més per la salut mental i emocional del col·lectiu juvenil.

 

Objectius

1. Detectar potencials problemàtiques de salut mental i emocional.
2. Alfabetitzar en el concepte de salut mental i emocional.
3. Reduir l’estigmatització i el secretisme de forma responsable, eliminant els mites i informació errònia.
4. Mostrar el context actual de forma entenedora i educar en la terminologia adequada.
5. Promoure l’accés a l’ajuda.
6. Formar en els factors de risc i factors protectors.
7. Formar en tècniques de gestió emocional basades en la recerca de recursos d’afrontament i la resiliència.
8. Reduir les potencials conductes autolítiques i suïcides.
9. Recercar, treballar i mostrar les intervencions i recursos disponibles existents.
10. Fomentar el treball participatiu per incentivar al col·lectiu juvenil a dissenyar les possibles intervencions a realitzar en el seu entorn més pròxim.

 

 

Docent 
Isaac Lloveras. Psicòleg i sociòleg per la Universitat d’Illinois a Chicago. Màster en Polítiques Públiques i Socials (UPF), postgrau en Psicologia d’Urgències i Catàstrofes (UB). Doctorand en Ciències de la Salut a la Universitat Internacional de Catalunya. Desenvolupa programes de detecció, formació universal i intervenció en risc en l’àmbit de la salut mental i emocional i la prevenció del suïcidi.

 
 
 
Inscripcions
El termini d’inscripció finalitza a les 15 hores del dia 25 de juny de 2024. La inscripció és gratuïta i el nombre de places, limitat. Per a la selecció de les inscripcions, es tindrà en compte la cobertura territorial (s’afavorirà la participació del màxim nombre possible d’ajuntaments), l’adequació al perfil del destinatari de l’acció formativa i l’ordre de recepció de les sol·licituds. La formalització de la inscripció es farà per mitjà del formulari que trobareu al web de la Federació: www.fmc.cat.
Descarregar documentació
 
Edició 1
Dates
2, 9 i 16 de juliol de 2024

Durada
15 hores

Horari
9.00 a 14.30 hores

 
 
Lloc de realització
UPF-BSM (Barcelona School of Management)
Universitat Pompeu Fabra
Balmes, 134. Barcelona

Com arribar-hi


 
  © FMC Federació de Municipis de Catalunya
www.fmc.cat | formacio@fmc.cat | Via Laietana, 33 6è 1a - 08003 Barcelona | Tel. 93 310 44 04 - Fax 93 310 71 03
Política de Privacitat | Avís legal