CURS PRESENCIAL Eines per a la transformació digital dels serveis socials bàsics
Presentació La transformació digital és un procés de canvi que ha experimentat la nostra societat i que segueix experimentant cada dia. Un procés de canvi amb un fort impacte en la societat, les organitzacions i la ciutadania del segle XXI, i també en el sector dels serveis socials.
Les noves eines tecnològiques agilitzen processos, resolen dificultats amb facilitat i satisfan necessitats quotidianes. Es tracta d’un canvi de paradigma que afecta nombrosos àmbits de la societat i el sector social no resulta aliè a aquesta acceleració i transformació general. Moltes d’aquestes eines digitals estan canviant també avui els serveis socials, en un camí que tot just acaba de començar i que té un llarg recorregut per definir, tant en els serveis socials bàsics com en els especialitzats, tant en els de caràcter local com en els d’abast general i tant en els serveis socials públics com en els privats protagonitzats principalment per entitats del tercer sector.
En aquest context de revolució digital en el que estem immersos, els impactes en les organitzacions socials i del tercer sector són amplis i transversals; la transformació digital afecta la gestió, la intervenció i la relació que tenen les persones ateses amb els propis serveis, entre d’altres. Es plantegen una multiplicitat de reptes per tal que els serveis socials vagin de la mà de la digitalització; el sector social ha de vetllar per donar resposta a les necessitats de la societat en aquest àmbit.
La present proposta s’adreça als equips de Serveis Socials Bàsics d’ajuntaments i consells comarcals amb la finalitat de generar coneixement, habilitats, actituds i motivació per traslladar la visió i l’enfocament de les solucions digitals innovadores al seu àmbit d’intervenció.
La proposta està dissenyada per aconseguir una repercussió aplicada, amb nivell i tipologies d’aprenentatge que impliquin un anar i venir continu de la teoria a la pràctica i la reflexió sobre aquesta. I que això permeti elaborar de manera participada i dialogada una pauta clara per a la implementació d’un model d’intervenció més avançat en l’atenció primària de Serveis Socials.
Objectius
a. Capacitar en l’ús d’eines digitals bàsiques d’utilitat per a l’activitat diària dels i les professionals que fan intervenció social als serveis socials bàsics.
b. Oferir pautes per a la gestió dels canvis que la digitalització comporta en els equips de serveis socials bàsics.
c. Mostrar solucions digitals innovadores per als serveis socials bàsics que el govern de la Generalitat i alguns ens locals estan pilotant o implementant.
Docents Francesc Oliveras. Llicenciat en informàtica i màster en eBusiness. Ha estat director general de CATCert (Agència Catalana de Certificació) i actualment és consultor TIC en Serveis Socials, administració electrònica i serveis de seguretat i signatura electrònica. És docent en l’àmbit de sistemes d’informació de Serveis Socials i d’administració electrònica a diverses universitats i institucions.
Iolanda Domingo. Treballadora social, professora associada de la URV. Treballadora social de PSI (Pla de Serveis Individualitzat) de l'Hospital Universitari Institut Pere Mata de Reus, com a gestora de casos amb Trastorns Mentals Severs. Postgrau en Intervenció Social a l'àmbit de la Salut Mental, Màster Universitari de Treball Social Sanitari i Màster Universitari en Innovació en la Intervenció Social i Educativa.
Elisabet Demonjó. Diplomada en Ciències Empresarials i postgrau en Gestió Financera. Ha treballat com a coordinadora del servei de valoració de la dependència i la discapacitat de les comarques de la Garrotxa, el Ripollès, el Pla de l'Estany, la Selva i la Cerdanya. Actualment és la responsable de qualitat, processos i anàlisi de dades del Consorci d'Acció Social de la Garrotxa. És formadora en processos d'administració electrònica i en eines de gestió social.
Rosa Fumàs. Diplomada en Treball Social, Màster en Direcció Pública per ESADE, Diploma en Funció Gerencial en Serveis Socials, Màster en Mediació Familiar i Postgrau sobre Atenció Primària de Serveis Socials. Amb 33 anys d’experiència professional en Serveis Socials, els darrers 18 anys com a directora tècnica de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Actualment treballa al Departament de Drets Socials de la Generalitat en el projecte de desplegament del sistema e-social.
|