CURS PRESENCIAL
La intervenció comunitària als Serveis Socials Bàsics
Presentació En una societat canviant com l’actual és imprescindible enfortir l’acció comunitària i la prevenció com a palanques de canvi que ens permetin assolir els objectius del II Pla estratègic de serveis socials 2021-2024. En aquest sentit, és clau desplegar i generalitzar un conjunt d’accions preventives des del punt de vista poblacional, comunitari i individual, que millorin la cohesió social, l’empoderament de la ciutadania, la criança positiva, la vida independent i l’autonomia.
L’alineació dels equips dels Serveis Socials Bàsics amb les estratègies de treball preventiu i comunitari ha de permetre incidir sobre les causes que generen les situacions de vulnerabilitat. Des d’aquesta interrelació, els serveis socials bàsics també han de ser capaços d’actuar com un contínuum assistencial i amb una mirada que aprofundeixi en la intervenció comunitària.
El treball comunitari com a forma d’intervenció social fa temps que està present als debats acadèmics i professionals i en l’orientació de moltes polítiques de benestar i de serveis socials a Catalunya. En aquest recorregut, als darrers anys hem constatat una embranzida especial en l’impuls de la dimensió comunitària en les estratègies per repensar i enfortir el Sistema Català de Serveis Socials, tant les impulsades pel Govern de la Generalitat de Catalunya com les que han promogut alguns ens locals.
Al Pla estratègic de serveis socials de Catalunya (PESSC) 2021-2024 l’estratègia comunitària és present de forma central a l’eix 5 del PESSC i, de manera transversal, al conjunt del document. Més concretament, l’eix 5 del PESSC insta a «cercar l’encaix del treball social comunitari dins de la xarxa social d’atenció primària, tenint present que qualsevol professional de la intervenció social pot treballar la dimensió comunitària».
L’aposta política és, sens dubte, un pilar fonamental en la voluntat de transformar l’actual model de serveis socials i impulsar definitivament models d’intervenció social més comunitaris, preventius i amb més capacitat d’impacte en les necessitats dels territoris i de les persones.
Les propostes per incorporar l’activitat comunitària es donen en un context de tensió del Sistema de serveis socials, entre la funció tradicional d’assistència social i garantia d’ingressos i la funció d’intervenció social en pro de la interacció. Això condiciona les propostes comunitàries que puguin arribar, ja que fan més visibles aquestes contradiccions i posen en tensió el fràgil equilibri entre «què haurien de ser» els serveis socials i «què acaben podent fer» realment. En aquest equilibri, l’activitat comunitària acostuma a quedar com un encàrrec secundari a altres tasques i inèrcies del treball quotidià. En aquest sentit, si fem una anàlisi més detallada d’alguns dels principals reptes i dificultats amb què es troba el desplegament del treball comunitari als serveis socials catalans, observem que:
El marc normatiu i estratègic dels serveis socials no és prou concret pel que fa al mandat comunitari, fet que dificulta els equips bàsics comprendre els encàrrecs.
• No existeix un marc de referència propi en treball comunitari als serveis socials que orienti l’estratègia i la pràctica comunitària.
• Entre els equips de serveis socials, es detecten força dubtes a l’hora de poder definir amb precisió si les pràctiques concretes que s’impulsen «són treball comunitari o no ho són».
• En els encàrrecs comunitaris als serveis socials es presta poca atenció als aspectes de l’organització interna i del funcionament del servei que poden facilitar –o dificultar– l’impuls del treball comunitari.
• El context de tensió en què els serveis socials han de dur a terme la seva tasca no hi ajuda
Objectius
1. Donar a conèixer l’aposta comunitària del Pla Estratègic de serveis socials de Catalunya (PESSC) 2021-2024.
2. Aprofundir el coneixement del marc de referència del treball comunitari als serveis socials bàsics.
3. Aportar elements, eines pràctiques i exemples reals per a l’aplicació de la mirada comunitària al model d’atenció i als diferents escenaris d’intervenció professional.
Docent Clàudia Manyà. Consultora social amb formació en educació social, estudis de gènere i facilitació de grups. Especialitzada en treball comunitari en l’àmbit dels serveis socials, realitza formacions, supervisions i acompanyaments per enfortir l’orientació comunitària i el treball transversal en serveis i projectes socials. Co-autora del “Document de bases per a un marc de referència del treball comunitari als serveis socials bàsics” (Departament de Drets Socials, 2022)
|