CURS PRESENCIAL El cicle de vida de les instal·lacions públiques d’il·luminació
Objectiu La gestió de la il·luminació exterior i interior en l’Administració, com a servei públic, és un element singular que implica normatives específiques que no són, algunes d’elles, d’aplicació a les instal·lacions privades.
En els últims temps, tenim una modificació substancial de l’espai públic municipal, rotondes, carrils bici, superilles, il·luminació preferencial i diferencial de passos de vianants, monuments, així com els rètols lluminosos i noves normatives de les il·luminacions exteriors industrials que necessiten un tipus d’il·luminació amb dissenys específics.
Cal, també, que els nous equipaments i monuments introdueixin les noves tècniques d’il·luminació dinàmica, aprofitament de la llum natural com a elements singulars perquè un mateix recinte o espai sigui aprofitable per usos diversos, o modifiqui amb la llum els espais millorant el confort visual dels usuaris.
Aquests i altres aspectes es fonamenten en les noves tecnologies, fonts i òptiques de llum (actives i passives). La tecnologia LED ha generat un canvi conceptualment molt important, que ha fet que passem d’una il·luminació espacial (espai) a una direccional, que moltes vegades pot enlluernar. La il·luminació LED precisa d’una forma diferent de dissenyar i massa sovint no s’adapta a les necessitats dels usuaris, donant lloc a funcionaments deficients. Per això cal tenir clars els nous criteris i principis, allunyats de les formes d’il·luminar de les velles làmpades d’alta corrent de descàrrega.
Finalment, les noves infraestructures de LEDS necessiten controls de qualitat en la fase d’execució i explotació, com també de proteccions específiques per als seus components electrònics.
El desenvolupament de tots aquest conceptes configura els objectius a desenvolupar, de forma teòrica i pràctica, en aquest curs.
|